top of page

Основна ідея проекту

В Україні нині проходять радикальні і одночасно драматичні для кожної людини зміни і перетворення. Наша свідомість ще не піднялася до такого рівня, щоб осягнути повною мірою глибинну суть і зміст процесів, що відбуваються. У цьому нерозумінні, відставанні економічного та соціального мислення людини – першопричина всіх нинішніх проблем і труднощів. Становлення нового мислення відбувається в дуже не простій ситуації.


Відомо – всі суспільні справи визначаються і обумовлюються людьми. Прогрес в економіці «роблять» люди. Від їх знань, компетентності, діловитості і активності залежить вирішення всіх суспільних проблем як поточного так і стратегічного порядку. Людина в своїй державі повинна бути господарем, власником. Сьогодні особливо необхідно формувати нове мислення спеціаліста-професіонала, основою якого має стати ринкове сприйняття реалій суспільного життя.


У центрі суспільних перетворень стоїть молодь. Молоді люди завжди були на передових позиціях у суспільному житті, у вирішенні найважливіших соціально-економічних проблем. Ось і сьогодні від молоді, від її енергії і завзяття залежать як найближчі результати демократичних реформ в Україні, так і перспективи нашої молодої держави. Самій природі молоді властива її спрямованість в майбутнє. Майбутнє залежить молодим. Яким воно буде? Віриться, що шляхом реформ сформується нове цивілізоване, демократичне, справедливе і гуманне українське суспільство.


Середня та старша школа є ланкою економічного виховання, де здійснюється формування в учнів готовності до самостійної цивілізованої, узаконеної економічно-підприємницької діяльності, власного мислення. У зв'язку з цим вимагає суттєвого удосконалення зміст навчального процесу, створення незвичайних педагогічних умов для економічного виховання школярів, в період запровадження ринкових відносин. Абсолютно зрозуміло, що це не проста справа, яка потребує неабияких наукових обґрунтувань, практичних навиків, пропозицій.


Основним елементом економічного виховання є формування економічного мислення – внутрішня якість особистості, яка зумовлює її здатність осмислювати й засвоювати економічні знання, здобуті в результаті опосередкованого, узагальненого й адекватного відбиття дійсності, реалізувати у практичній діяльності. Ознака "економічне" надає терміну мислення своєрідного забарвлення, яке не тільки підкреслює його зміст, а й виражає стиль мислення, його спрямованість. Розвиток економічного мислення учнів передбачає не тільки застосування загальних норм правильного мислення до даного змістовного матеріалу, а й певну орієнтацію в осмисленні соціально-економічної дійсності.


Економічне мислення є єдністю змісту економічних знань, способів розумових дій і установок особистості та їх використання в пізнанні та осмисленні конкретних соціально-економічних явищ. Можна виділити такі складові економічного мислення, що є об'єктами формуючого впливу педагога: мотиваційна, операційна (інтелектуально-логічна) й дієво-практична. Мотиваційна складова економічного мислення людини виражає її ставлення як суб'єкта до об'єкта пізнання, до завдань, які вона виконує, забезпечує готовність до аналізу, осмислення соціально-економічних явищ, проектує економічну свідомість на сучасність, суперечності та окремі прояви цієї свідомості у властивій їй системі зв'язків. Операційна (інтелектуально логічна) складова - це способи аналітико-синтетичного мислення, що реалізуються завдяки логічним діям. Дієво-практична складова — це досвід творчої діяльності, в якій формується й реалізується економічне мислення.

 

Тернова Алла Сергіївна - учитель інформатики
Моя сторінка на Заповікі
 

 

  • Круглая иконка Facebook черного цвета
  • Круглая иконка Google+ черного цвета
  • Круглая иконка Tumblr черного цвета
Поиск по ключевым словам
Тегов пока нет.
bottom of page